Friday, July 22, 2011

Exam PTD dalam sejarah 2..

Saper yng x baca lagi pasal kisa sebelum nie bleh check ke SINI. Lepas abis paper matematik, start plak paper section c iaitu berkaitan petikan bahasa melayu dan english. Soalan yang ditanya berdasarkan petikan tersebut jugak. Yang nie paling rileks la 20 soalan jer. Banyak masa lebih...Yang nie confirm korg bleh jawab dgn santai jer. Banyak masa nie..hehehehe...Yang bahasa kebangsaan 2 ok coz aku faham...sampai dkt petikan english..erm kela kelibut jugak la dibuatnya.

Next paper adalah karangan bahasa Melayu. Ada 3 soalan jawab satu. Masa adalah 1 jam. Yang nie aku jawab soalan tentang pendermaan organ. Yang mana jumlah manusia yang memerlukan pengantian organ adalah lebih ramai daripada penderma organ. so macam mana korang nak meramaikan orang untuk derma organ. Yang nie aku tau cikit2 jelah...Banyak yang aku goreng. Nie lah perlunya pengetahuan pasal isu semasa yang terjadi disekeliling kita agar kita bleh share dalam karangan kita. lagi baik kalau ada stastisstik tentang pendermaan organ di Malaysia.

Paper last iaitu paper yang ditunggu ramai, paper english essay. Yang nie aku pilih pasal recycle atau kitar semula. Benda nie famous dekat Malaysia. so dia nak langkah2 untuk mendidik dan memberi kesedaran pada orang ramai tentang pentingya kitar semula nie. Yang nie aku goreng gak.. Nak goreng dalm bahasa english org org puteh nie terhad la cikit kan...hahahaha...

Then habis la tentang exam PTD nie. Yang sejarah nya bukan apa...Mana org ambik exam non-stop 5 paper.. Sejarah mmg sejarah dalam hidup aku...yang terbaik gak bila ketua pegawas bgtau gaji PTD dah naik sampai 5 ribu dah skrg..so korg bleh la apply.. Buat masa nie xde panggilan exam or  temuduga  coz ada sedikit perubahan dalam kerajaan..entahlah...we look and see la ya...


Hotel New Pacific Kota Bharu


2 comments:

i'm ezza haniza said...

susah tak exam dia ?ezza bekenan jugak nak jdi PTD kalau grad nti!

Faiz Jerr said...

bleh tahan gak...kena rajin baca paper n tgk berita passal isu semasa...